Moody's понижи перспективата пред Китай

От агенцията обаче потвърдиха рейтинга си за облигациите на страната от Аа3

120 ~ 1 мин. четене

Международната кредитна агенция Moody's Investors Service понижи перспективата пред дългосрочния рейтинг на Китай от "положителна" на "стабилна". предприетата стъпка идва, след като страната отчете по-слаб напредък в понижаването на рисковете, свързани с нивото на правителствения дълг и бързия кредитен ръст, пише Reuters.

Засега рейтингът на дългосрочните облигации се запазва на ниво "Аа3". Миналата седмица обаче другата водеща агенция - Fitch Ratings понижи дългосрочния рейтинг на Китай в местна валута от "АА-" на "А+" с "положителна" перспектива. Тогава бяха изтъкнати рисковете за финансовата стабилност на страната.

Очакванията са структурните реформи, свързани с кредитирането, да продължат, независимо че е възможно техният обхват и ефективност да бъдат недостатъчни за развитието през следващите 12-18 месеца дотолкова, че да доведе до повишение на кредитната оценка за страната, обясниха от Moody's.

В доклада на агенцията пише още, че реформите са необходими, за да се предотврати засилването на натиска, който увеличава рисковете от „твърдо приземяване" на китайската икономика.

Подкрепи Economic.bg