Московски: БДЖ ще "оздравее" до 3-4 години

ЕК дава 600 млн. лв. за нови влакове през 2014 г.

Няма причина следващите 3-4 години дружеството (БДЖ) да не е оздравено. Това увери в ефира на Нова телевизия транспортният министър Ивайло Московски.

"Плащаме си закупените влакове. Само с вътрешен ресурс обаче не могат да се покриват задълженията, които има дружеството. Дано приватизацията на "Товарни превози" да мине успешно. Това е едно от условията на финансовото министерство, за да се види колко пари ще дойдат от Световната банка", обясни Ивайло Московски.

Той припомни, че подмяната на влаковете е процес, който е необходим за по-доброто състоянието на железниците и ще продължи през следващите 20-30 години. Може да се разчита и на помощ от ОП "Транспорт" за подмяна на влаковете. "През 2014 г. ЕК е поела ангажимент да отпусне 600 млн. лв., които да бъдат използвани за нови влакове. Логиката е добра, защото тогава ще е готова инфраструктурата, която ще позволява влаковете да се движат с много по-висока скорост", коментира Ивайло Московски.

Той коментира и проекта за метрото в София. "Между 700 и 800 млн. евро ще струва третият метродиаметър. Това е изключително успешен проект за България. Проектът е уникален. Успяхме да постигнем перфектно качество на сравнително ниска цена", категоричен е министър Московски.

Шофьорските курсове не скачат с 1000 лв., а отиват към тази цена. Логично е при повишаване на цените на горивата, коментира темата Ивайло Московски. "Интегрираме над 35 публични регистъра. Някои от тях просто трябва да се интегрират и да обменят информация помежду си. Това е заложено в първия проект", обясни Московски за електронното правителство.

"Има общ щаб, който решава кога и как да се променят мерките за сигурност по летищата. Ще се разшири обхвата на видеонаблюдение - към прилежащи части, входове, изходи... Вероятно ще задължим и автогарите да имат щатен служител по сигурността", каза Ивайло Московски за мерките за сигурност след атентата в Бургас.

Коментари: 0