НАП следи 3600 фирми в София за скрит оборот

Обектите са били избрани автоматично от компютърната програма на агенцията

НАП следи 3600 фирми в София за скрит оборот
164 ~ 1 мин. четене

Национална агенция по приходите (НАП) следи 3600 фирми в София, които са получили писма от агенцията, че фискалните им устройства и дейността им са поставени под наблюдение заради значително по-нисък оборот от обичайния, съобщиха от приходната агенция.

Обектите са били избрани автоматично от компютърната програма на агенцията. Сред наблюдаваните са търговци на хранителни стоки и промишлени стоки, заведения и ресторанти, медицински практики, фризьори и козметици, паркинги.

Търговците са предупредени от данъчните, че ако продължават ниските обороти и няма икономически и пазарни причини за това, търговците ще бъдат проверени, включително и с тайно посещение на инспектори, които ще направят покупка на стока или услуга, за да установят дали се издава касов бон за всяка продажба.

Всеки месец софтуерът за дистанционна връзка на всеки касов апарат в страната със сървърите на НАП, следи издаването на над 400 млн. касови бележки. Системата позволява автоматично селектиране на онези обекти, в които оборотът значително се различава от средния за даден район или бранш.

Коментари: 0