НИМ получава 5000 конфискувани антики

Културните ценности са били открити на граничен пункт Връшка чука при опит да бъдат изнесени за аукциони в чужбина

324 ~ 2 мин. четене

Националният исторически музей ще получи 5000 броя културни ценности, конфискувани на граничен пункт Връшка чука при опит да бъдат изнесени за аукциони в чужбина. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.

Днес от 11:00 часа на официална церемония в Националния исторически музей министърът на културата Вежди Рашидов ще предаде спасените антики на ръководството на НИМ. Те се отдават на музея със заповед на финансовия министър Симеон Дянков, след приключване на делата в Окръжен съд – Видин.

Освен сребърните римски солници, които вече бяха заведени във фонда на НИМ през май тази година, заловената пратка съдържа ценни археологически и нумизматични движими културни ценности. Голяма част от тях  произхождат от археологически обекти на територията България- антични и средновековни селища и некрополи.

Сред тях има ценни римски и средновековни монети, някои от които са част от колективни находки - 2376 отлично запазени бронзови монети на римските императори  и  93 много добре запазени бронзови ранновизантийски монети. НИМ получава и златна римска монета – солид на император Юлиан ІІ Апостат като август, сечена в монетарницата на Сирмиум, която е обслужвала балканските римски провинции.

Сред близо 600-те археологически и етнографски предмети, които постъпват в НИМ, особен интерес предизвикват няколко групи предмети. Това са 5 бр. бронзови кухи брадви, тип „келт” и 9 бр. бронзови сърпове, датиращи от къснобронзовата епоха. Те вероятно са част от колективна находка, заровена в земята като съкровище, подобно на известните досега находки от подобни предмети, откривани главно в Североизточна България.

Интерес заслужават и група накити от златни, сребърни и бронзови накити от римската епоха и Средновековието – висулки-брадвички, украсени с фигури на птица и геометрични орнаменти, златна обеца, бронзови и сребърни пръстени. Сред редките екземпляри от римската епоха е и сребърният пръстен с гравирани растителни орнаменти и магически символи, както и бронзовите пръстени с геми от полускъпоценен камък, на които са изобразени грозд и съд, щит и копие.

Подкрепи Economic.bg