НС гласува Новия изборен кодекс

Гласуването на двата текста бе предвидено за вчера, но поради липса на кворум, се отложи за днес

116 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Парламентът ще гласува днес на първо четене проекта за Нов изборен кодекс, внесен от Мая Манолова и група народни представители от Коалиция за България. Депутатите ще гласуват на първо четене и Законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс, който бе внесен от Андон Андонов и група народни представители от ГЕРБ.

В текста, внесен от Мая Манолова и от левицата, се предлага въвеждане на машинно гласуване, с което да се ограничи контролирането на вота и спекулации с хартиени бюлетини. Първоначално то ще бъде въведено експериментално, паралелно с гласуване с бюлетини, които ще бъдат печатани в печатницата на БНБ. Въвежда се задължение за поддържане на публични регистри на интернет страниците на избирателните комисии. 

Гласуването на двата текста бе предвидено за вчера, но поради липса на кворум бе отложено за днес. В програмата на Народното събрание (НС) се предвижда и второ гласуване на Законопроект за изменение на Закона за електронните съобщения, както и първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за пътищата.

Депутатите ще гласуват за първи път Законопроекти за изменение и допълнение на Закона за автомобилните превози, второ гласуване на Закона за гражданското въздухоплаване, законопроект за ограничаване изменението на климата, законопроект за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс и други.

Подкрепи Economic.bg