На 31 януари изтича срокът за промяна в осигуряването

Декларациите се подават в офисите на НАП - лично, чрез упълномощено лице или по пощата

176 ~ 1 мин. четене

Самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си до 31 януари, напомнят от Националната агенция по проходите (НАП).

Тази част от хората задължителното се осигуряват във фонд „Пенсии” на Държавното обществено осигуряване, а по свой избор могат да се осигуряват и във фонд „Общо заболяване и майчинство”. Те могат да изберат да внасят осигурителните си вноски на по-висок процент и  да се ползват от всички осигурени социални рискове (без трудова злополука и професионална болест и безработица).

От пресцентъра на НАП посочват, че другият вариант е да внасят осигурителни вноски на по-нисък процент за инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт. В този случай обаче, самоосигуряващите се нямат право на обезщетения в определени ситуации, като например майчински при бременност и раждане.

Видът на осигуряването на самоосигуряващите се лица може да се променя за всяка календарна година. За целта трябва да бъде подадена декларация по утвърдения образец. Срокът за подаване на документа е до 31 януари на съответната година.

В 7-дневен срок от започване или възобновяване на трудовата дейност самоосигуряващите се лица определят вида на осигуряването си, като подават декларация по утвърден образец в териториалната дирекция на НАП.

При прекъсване и възобновяване на съответната трудова дейност през календарната година обаче не може да се променя вече избрания и декларирания вид осигуряване, добавят от агенцията.

Декларациите се подават в офисите на НАП лично или чрез упълномощено лице или по пощата с обратна разписка.

Подкрепи Economic.bg