Над 40% ръст в продажбите на употребявани коли през декември

Следващият пик се очаква да бъде в края на март

3611 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Продажбите на употребявани автомобили са се увеличили с над 40 % през изминалия месец, съобщи bTV. Търговците обясняват увеличеното търсене с желанието на много българи да си купят автомобил, като семеен подарък за празниците.

Все по-предпочитани стават малко по-скъпи автомобили - между 10 и 20 хиляди лева. Забелязва се и насочен интерес към японските марки.

Въпреки голямото търсене на автомобили втора ръка, търговците казват, че засега няма да вдигат цените. „С интернет пространството всеки гледа да държи най-ниски цени и отстъпките са малки, от порядъка на 300-500 лв., защото всеки един търговец гледа да си обяви колата в интернет в най-ниската ценова гама и да може да я продаде възможно най-бързо”, обясни Любомир Доросиев - зам.-председател на Асоциацията на вносителите на автомобили.

Вносителите на нови автомобили не водят статистика на продадените коли от месеци заради реекспорта на коли от България. Тенденциите в търсенето обаче са - семейният тип коли и 4х4 автомобилите, избирани традиционно през зимата, заявява Кирил Петков - мениджър по продажбите.

Когато купува нова кола, българинът най-често се ориентира в ценовия клас между 30 и 40 хиляди лева. След големите харчове на домакинствата за празниците търговците не очакват да имат сериозен ръст в продажбите и през януари. Раздвижване на пазара се очаква към края на март.

Подкрепи Economic.bg