Най-красивите мостове

Екипът на Economic.bg подбра за вас едни от най-внушителните мостове в света, които си заслужава да бъдат видени

4490 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

През цялата човешка история мостовете са неразделна част от живота на хората. Някои живеят кратко, други преживяват много епохи. Екипът на Economic.bg подбра за вас едни от най-внушителните мостове в света, които си заслужава да бъдат видени.

Бруклинският мост, Ню Йорк

Бруклинският мост е един от най-старите висящи мостове в света. Дълъг е 1834м и в продължение на 20 години е бил най-дългият мост в света. За построяването на моста са били необходими 13 години.

Khaju Bridge, Иран

Той е построен през XVII век от Шах Абас II, по време на най-великия период за исляма. Известен е с красивата си златиста нощна гледка и с двата си големи павилиона в центъра, които са построени специално за романтичната почивка на шаха.

Милениум, Ню Касъл

Милениум е официално открит през май 2002г. и е дълъг 126м. Наричан е още "Мигащото око", заради необичайния си начин на работа. Това, което прави моста необикновен е, че когато трябва да премине плавателен съд, мостът се завърта нагоре за да го пропусне.

Оливейра, Токио

Името на моста е дадена от народа. През деня мостът изглежда бял, за да се вписва в архитектурата, но вечер светва във всички цветове на дъгата. 580-метровата конструкция е завършена през 1993г. Системата се захранва от слънчева енергия, която се абсорбира през деня.

Виадукт Милау, Франция

Мостът е открит през декември 2004г. Висок е 343 метра и се простира над долината на река Тарн. Намира се до стария град на Милау в Южна Франция. Милау е най-високият транспортен мост в света и е няколко метра по-висок от Айфеловата кула и 37 метра по-нисък от Емпайър стейт билдинг.

Бонпо, Южна Корея

Мостът фонтан Бонпо има от двете си страни 10 000 струи, откъдето всяка минута се изливат 190 тона вода, падаща от височина 20 метра. Подобаващо осветление и музика, които могат да бъдат в над 100 различни конфигурации, допринасят за великолепната атмосфера и незабравимата гледка.

Нанпу Бридж, Китай

Златния мост привлича вниманието на посетителите с интересните си форми и етажираност.

Хендерсън Уеивс, Сингапур

Мостът е с дължина 300 метра и свързва два природни парка. Уникалната конструкция от стомана и дърво, във формата на вълни, го правят толкова красив и интересен.

Мостът на залива Хангжу, Китай

Това е най-дългият трансокеански мост в света. Дълъг е 35.973 километра със шест шосейни линии в двете посоки. Съоръжението струва рекордните 1.4 милиарда долара.

Подкрепи Economic.bg