Найденов: Няма отправени искания към България за участие във военна операция

Според министъра на отбраната най-голямата заплаха за България е бежанският поток

156 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

„Няма отправени искания към България за възможно участие във военна операция“. Това каза министърът на отбраната Ангел Найденов по повод случващото се в Сирия в сутрешния блок на Нова телевизия. По думите му драмата е пълна и ситуацията в Сирия остава сложна за всяка една страна, изправена ред необходимостта да вземе решение.

Найденов обясни, че в петък е проведено заседание, на което е обсъдена ситуацията в Сирия и са инициирани три възможни сценария за развитие на ситуацията. Първият, който подкрепя България, е продължаване на дипломатическите усилия и отлагане на нанасянето на военен удар. Вторият сценарии е военна операция със санкция на Съвета за сигурност, а третият е участие по желание.

Министърът на отбраната подчерта, че българската позиция е продължаване на дипломатическите отношения за вземане на политическо решение. По думите му трябва да бъдат наказани хората, наредили използването на химическо оръжие. Найденов добави, че в случай, че съвета даде разрешение на Обама, България трябва да изпълни своите ангажименти.

Той обясни, че в случай на военна интервенция, страната ни не притежава способност за участие в преки бойни действия, тъй като не разполага с крилати ракети и други оръжия, използвани при война.

Найденов заяви, че най-голямата заплаха за България е бежанският поток. По думите му бежанците към момента са 3100 души и продължават да се увеличават. Министърът на отбраната допълни, че са набелязани комплекс от мерки за справяне със ситуацията, сред които затягане на режима по границата, мерки за настаняване и осигуряване на условия за бежанците и мерки, насочени към международните организации за подпомагане на България. Според него Консултативен съвет по национална сигурност е добре да има. „

Страната ни има стратегия, мерки и планове, които са задействани, включително национален щаб“, заключи той.

Подкрепи Economic.bg