Нарушения за милиони в EVN и "Енерго-Про"

Установени нарушения на ЗОП при австрийското са повече на брой, но на чувствително по-ниска обща стойност

Автор: Атанас Христов

Общо 36 нарушения на Закона за обществените поръчки (ЗОП) е установила Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) при проверката на електроразпределителното дружество "Енерго-Про Мрежи" АД през второто тримесечие.

От доклада на АДФИ става ясно, че нарушенията при обществените поръчки на дружеството, което захранва с ток Североизточна България, са за 37.26 млн. лв. Данните бяха оповестени в доклад на АДФИ за приключени финансови инспекции през второто тримесечие на 2013 г.

Агенцията е проверила 25 обществени поръчки (ОП) на "Енерго-Про", които са били на обща стойност 78.8 млн. лв. При инспекцията са установени 14 непроведени или неоснователно проведени ОП от дружеството. Стойността на 14-те е 37.26 млн. лв.

В дружество на австрийското EVN, което доставя ток на абонатите в Югоизточна България, също има установени нарушения - повече на брой, но на чувствително по-ниска обща стойност.

"ЕВН България Електроразпределение" ЕАД е направило 64 нарушения на ЗОП, става ясно от проверката на 21 проведени обществени поръчки за общо 10.35 млн. лв. Непроведените или неоснователно проведени ОП са 7, а общата им стойност е 962.91 хил. лв.

Коментари: 0