Невиждано поевтиняване при плодовете и зеленчуците

Тенденцията до есента ще бъде същата, защото в целия Черноморски регион нещата са по същия начин, смята Едуард Стойчев

3593 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Плодовете и зеленчуците поевтиняват с между 6 и 25% всяка седмица. Това каза пред БНР председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев. По неговите думи това е много сериозен тренд на поевтиняване и отдавна не се е случвало.

"Тенденцията до есента ще бъде същата, защото в целия Черноморски регион нещата са по същия начин", каза Стойчев. Той прогнозира, че до средата на септември цените ще останат трайно стабилни с тренд да се понижават всяка седмица до момента, в който отмине пикът на производството - след 15-20 септември.

Стойчев заяви, че засега няма поскъпване при царевицата, пшеница, захар, рафинирано и нерафинирано олио. Цените на месата също остават стабилни, като спад има единствено при телешкото месо. Само за седмица телешкото е поевтиняло с 4.3%, а за периода април -юни спадът е 15%.

Той отчете, че потреблението е доста свито и българинът в момента не е лишен от никакви хранителни продукти. Стойчев каза, че цените на пшеницата е двойно по-ниска. "Обяснението на производителите на брашно е, че пшеницата, след като бъде ожъната, има технологичен период около 2 месеца, в които тя не може да бъде използвана. Засега се работи с пшеница от миналата година, която е скъпа и заради това цената на брашното не спада.

Подкрепи Economic.bg