Ново проучване предрича провал на референдума

Според изследване на "Сова Харис" в националното допитване ще участват около 3.26 млн. души, докато минималният праг е 4 345 450 гласоподаватели

92 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Приблизително 53% от пълнолетните български граждани изразяват готовност да дадат своя глас на предстоящия референдум. Това сочат данни от проучване на общественото мнение на агенция "Сова Харис". Изследването е проведено в периода 14 - 19 декември.

Въз основа на актуалните данни на Националния статистически институт (НСИ) от националното преброяване отчитаме, че пълнолетното население на страната е почти 6.2 млн. души (6 179 026). Съдейки по данните от настоящото социологическо проучване, приблизително 53% от пълнолетните български граждани изразяват готовност да дадат своя глас на предстоящия референдум. Това са около 3.26 млн. граждани. Ако тези данни се потвърдят на предстоящия референдум, резултатът от него няма да бъде валиден, тъй като в него трябва да участват поне 4 345 450 гласоподаватели - толкова, колкото са гласували на последните парламентарни избори през 2009 г.

Проучването показва още, че близо 27% от пълнолетните в страната се колебаят дали да гласуват на предстоящия референдум. Ако информационната кампания за ползата от референдума даде положителни резултати, делът на хората, които биха гласували, би могъл да се увеличи.

На 27 януари 2013 г. ще се проведе първият национален референдум в България след началото на Прехода от социализъм към демокрация и пазарна икономика. След поредица корекции въпросът, на който пълнолетните български граждани трябва да отговорят, е следният: „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?".

"За" са най-вече симпатизантите на БСП, ДПС, "Атака", Движение "България на гражданите", ГЕРБ. На другия полюс са около 24%, които биха били категорично "против". Те са сред привържениците на ДСБ, СДС, ГЕРБ. 11% още не са взели решение.

Подкрепи Economic.bg