Няма да има референдум за концесията на "Софийска вода"

Общинските съветници отхвърлиха идеята и ВиК дружеството продължава да изпълнява договора си

132 ~ 3 мин. четене
Автор: Сиана Севова

Столичните общински съветници отхвърлиха предложението софиянци да гласуват с референдум за разваляне на концесията със "Софийска вода". Решението е очаквано, тъй като ГЕРБ има мнозинство в местния парламент. Представителите на СДС и ДСБ също са на мнение, че въпреки всеобщото желание за прекратяване на договора, то ще е с много висока цена за общината, съответно за жителите на града.

Предложението за народно допитване беше внесено от червените съветници в Столичния общински съвет. То, всъщност е по идея на Борис Цветков, който вече е депутат, но преди това беше общински съветник. Предложението беше отхвърлено, но червените вкараха отказа на СОС в съда. Решението на Темида пък беше, че има пропуски в процедурата на отхвърляне и общинският съвет трябва да дебатира отново въпросът.

Така беше организирана и тази извънредна сесия с една единствена точка - трябва ли да има референдум за „Софийска вода". Дата бе насрочена за петък, тъй като трябва да спази срокът на съдебната процедура. А по принцип столичните съветници ще имат редовно заседание в седмицата след празниците.

На дебата продължил над три часа, искането на съветниците от БСП беше въпросът на референдума да е прост - „Съгласни ли сте да бъде прекратен концесионния договор между Столична община и „Софийска вода" АД?". „Това не е коректно към хората, защото при разваляне на концесията неустойките ще излязат по 1000 лева на домакинство, като 200 от тях ще са изискуеми на часа", възрази Прошко Прошков, който премина в редиците на Меглена Кунева, а преди беше съветник от ДСБ и дори беше на поста районен кмет в „Лозенец".

Прошков попита риторично, защото трябва да се организира референдум точно за „Софийска вода" след като столичани не са били питани нито за Паметника на НДК, нито дали не трябва да се премести Паметника на Съветската армия, нито по други важни за града въпроси.

Гергана Алексова от БСП обаче отвърна на удара, като подчерта, че „Софийска вода" не са си изпълнили задълженията по инвестициите и не са намалили течовете от мрежата. През 1999 г., когато е сключена концесията загубите са 64%, за петата година е трябвало да бъдат намалени до 32%, на десетата да са 24%. В момента се губят 55,5% от водата по тръбите. Алексова изнесе и данни, че водната компания не влага пари в изграждането и подновяването на канализацията, а плаща 6 млн. за усъвършенстване на билинг системата.

Съветникът от ВМРО Ангел Джамбазки припомни, че в началото на концесията цената на водата е била 42 ст., а до края е трябвало да стигне 62 ст. В момента пък цената е 1,70 лева. От ГЕРБ му възразиха, че това са цени при друг стандарт на живот и съвсем друга инфлация. Преди началото на днешното заседание пред сградата на Столична община се проведе протест, организиран от ВМРО, като него се събраха около 40 граждани.

„Не може да приемем да се проведе местен референдум за прекратяване на концесията на „Софийска вода", без в самия въпрос да е посочено кога и как ще бъде прекратена тази концесия коментира и столичният кмет Йорданка Фандъкова в изказването си на сесията.  Според нея, е особено важно, въпросът на допитването да се формулира така, че на хората да им е ясно, какво следва от тяхното гласуване.

„Столичният общински съвет като страна по договора с водното дружество не просто има право, но е задължен да вземе именно той позицията по отношение на развалянето на договора със „Софийска вода"", каза още Фандъкова.

Подкрепи Economic.bg