Ерна Солберг по пътя към върха на Норвегия

Според последните проучвания, лидерът на норвежката дясноцентристка консервативна партия ще бъде новият министър-председател на страната

452 ~ 2 мин. четене
Автор: Михаела Зарева

В Норвегия предстоят избори за нов парламент на 9 септември, а лидерът на досегашната опозиционна партия на консерваторите – Ерна Солберг, най-вероятно ще бъде избрана за министър-председател. 

Ерна Солберг в много отношения прилича на германския канцлер, Ангела Меркел. В свой анализ, Financial Times отбелязва, че Солберг, или както я наричат сънародниците ѝ – „желязната Ерна”, е почитател на Меркел и я смята за „жена за пример”.

В миналото и двете дами са се сблъсквали с харизматични лидери на лявоцентристки партии – Йенс Столтенберг в Норвегия, както и Герхард Шрьодер в Германия. И двамата бяха начело на правителството в страните си за два мандата.

И двете в началото не са заемали важни постове в собствената партия, а причината за това се крие и във факта, че Ерна Солберг идва от западния край на Норвегия, а не от Осло. Ангела Меркел пък започва политическата си кариера от Източна Германия. Въпреки това, и двете успяват да се преборят с опонента – Солберг успява да набере значителна преднина пред управляващата в момента Работническа партия на Йенс Столтенберг, а християндемократическата партия на настоящия германски канцлер успя да победи социалдемократите на предишните избори през 2009 г.

Това, с което Ерна Солберг се различава от Ангела Меркел, е че бъдещият ѝ коалиционен партньор със сигурност ще спечели място в парламента. Либералната партия на Германия, досегашен партньор на Меркел, може би няма да успее да премине бариерата от 4% за влизане в немския Бундестаг.

Ако консервативната партия на Норвегия застане начело на правитеслството, това ще бъде историческа трансформация за партията, която едва в последните години набра популярност сред избирателите. На първите проведени парламентарни избори в страната, през 1924 г., консерваторите печелят най-малко гласове от всички явили се партии. Заслугата за тази трансформация, според политически коментатори, е изцяло на Солберг.

Според политолога Фритьоф Йакобсен, Ерна Солберг е променила изцяло облика на партията, превръщайки я от партия на елита на Осло, в такава, която е загрижена повече за западната част на Норвегия, където е концетрирана цялата индустрия на страната.

Приоритетите на Солберг за първите сто дни от управлението ѝ са свързани най-вече с образованието в страната. „Бъдещето на Норвегия не е свързано със съревнование, коя страна ще бъде най-евтина за живеене и най-иновативна. Нашата държава има висок стандарт, затова единственото, което може да бъде направено е, да се погрижим за конкурентноспособността ни в сферата на науката и образованието”, заявява Солберг относно целите си.

Норвегия е една от най-богатите страни в Европа. Страната има вторият най-голям БВП на глава от населението след Люксембург. Норвегия не е член на ЕС, но е участник в Европейската икономическа зона.

Подкрепи Economic.bg