"Няма жив човек, който да изведе СДС от катастрофата"

Мартин Димитров, бивш лидер на СДС

3605 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

"След тази катастрофа никой не може да изведе СДС напред. Никой не може да я изведе от тази ситуация. Няма такъв жив човек."

Това заяви пред Kmeta.bg бившият лидер на СДС Мартин Димитров. По неговите думи има нужда от нова синя партия, в която да се включат качествените хора от СДС, ДСБ и от гражданското общество.

Бившият лидер на СДС коментира и днешната оставка на настоящия председател Емил Караиванов. "Решението на Караиванов е твърде закъсняло, смята Мартин Димитров. "Хората като Кабаиванов, Борис Марков целяха ликвидирането на СДС. Нямам никакво колебание в това", заяви той.

"Емил Кабаиванов не бива да се оттегля само от лидерски пост в СДС. Той трябва да се оттегли от политиката като цяло и да напусне кметския си пост", каза още пред Kmeta.bg предишният лидер на СДС и председател на икономическата комисия в 41-ото Народно събрание.

За него изненада в изборния резултат на СДС няма. Това е бил логичен резултат, след като "интелигентната, разумната част от политическото представителство беше на България беше загубена с развалянето на Синята коалиция".

Мартин Димитров обясни, че няма амбиции за лидерското място в СДС. "Аз съм един от малкото хора в България, които заради политически различия сами са си тръгнали. Смятам, че така се прави", заяви той.  Добави, че  би подкрепил млад, можещ човек начело на СДС. Преди това обаче всички, които имат вина за катастрофата на Синята коалиция трябва да си тръгнат. Като едни от виновниците Димитров посочи членове на софийската организация на СДС. По думите му всичко би останало същото, "ако Кабаиванов си тръгне, но на негово място дойдат хора като Иван Сотиров, Борислав Бориславов, Стефан Иванов".

Като закъсняло той обяви и решението на Иван Костов да подаде оставка от ДСБ.

Според Димитров съставянето на правителство от избраното сега Народно събрание е много трудна, почти неизпълнима задача. "Този парламент е по-лош от предишния. Не виждам една партия като ДПС или "Атака" с какви реформаторски идеи ще дърпат страната напред. БСП са ясни. Това е една партия наследник на комунистическата партия", коментира Димитров, като допълни, че понякога нещата трябва да се влошат изцяло, за да се поправят.

Подкрепи Economic.bg