Обама: Пекин стои зад някои кибератаки към САЩ

Има огромна разлика между извършването на кибер шпионаж или компютърни атаки и истинска война, отбеляза американският президент

88 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Някои кибератаки от Китай срещу компании и структури в Щатите имат подкрепата на китайската държава. Това заяви президентът на САЩ Барак Обама в телевизионно интервю, цитирано от BBC.

Обама предупреди нацията за опасността от "войнствена реторика" в случаите с хакерските атаки и призова Конгреса на САЩ да приложи по-твърда ръка за утрепването на сигурността в киберпространството. „Има огромна разлика между извършването на кибер шпионаж или компютърни атаки и истинска война”, отбеляза президентът.

„Вярно е, че има чувствително засилване на опасностите за нашата кибер сигурност. Надяваме се в бъдеще Китай и някои други страни да спазват стриктно международните норми правила”, коментира още Обама.

В годишната си оценка на световните заплахи, изложена пред сенатската Комисия по разузнаване на 12 март, директорът на Националното разузнаване Джеймс Клапър заяви, че САЩ се сблъскват с нови потенциални опасности, свързани с динамичното развитие на компютърните технологии. Клапър изтъкна, че това представлява Заплаха номер едно за страната и посочи като пример състоялите се наскоро хакерски атаки срещу системите за управление на електропреносната мрежа и други обекти от инфраструктурата.Подкрепи Economic.bg