Обама се насочва към нови работни места и растеж

Очаква се президентът да предупреди, че планираните съкращения от 1,2 трлн. долара до първи март представляват сериозна заплаха за възстановяването на САЩ

56 ~ 1 мин. четене

Президентът на САЩ Барак Обама ще постави в центъра на своя втори мандат приоритета за създаването на нови работни места, с което цели стабилен икономически растеж и облекчаване на напрежението на средната класа, съобщава Financial Times. Това ще се случи на годишното му обръщение пред Конгреса.

Очаква се също президентът да предупреди, че планираните съкращения от 1,2 трлн. долара до първи март представляват сериозна заплаха за възстановяването на САЩ, посочва изданието, позовавайки се на свои източници от Белия дом.

"Това, което бих искал да видя, е голям, балансиран и смел бюджет", заяви Нанси Пелоси, лидер на демократите по адрес на Обама. "Трябва да се направи нещо, с което да се избегнат подобни съкращения", допълни тя.

Междувременно вестник New York Times съобщи, че Обама ще предложи сериозно съкращаване на ядрените оръжия. Президентът планира да съкрати американския ядрен арсенал с една трета. Точни цифри президентът най-вероятно няма да посочи, но според източника на изданието в Белия дом, Обама планира да ограничи броя на ядрените заряди в САЩ до хиляда. В момента САЩ разполагат с 1700 ядрени заряда.

По време на мандата на президента Джордж Буш-старши (1989-1993) ядреният арсенал на САЩ бе намален с 40% и бе наложена забрана за ядрени опити. Бил Клинтън (1993-2001) продължи забраната, но скритите разходи за остаряващото оборудване започнаха да излизат наяве. При администрацията на Обама разходите за поддръжка от 6,4 млрд. долара през 2010 г. скочиха на 7,5 млрд. през 2011 г.

Подкрепи Economic.bg