Обществените поръчки се качват на електронна платформа

Когато става въпрос за корупция обществените поръчки са тема на темите, призна шефът на БОРКОР Елеонора Николова

Първият проект за борба с корупцията ще е пълната електронизация на процедурата по кандидатстването за обществени поръчки. Това обясни Елеонора Николова, и.д. директор на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към МС, по известен като БОРКОР.

В Международния ден за борба с корупцията, в предаването "Неделя 150" Елеонора Николова, обяви, че проектът ще бъде внесен в Консултативния съвет в дните преди Коледа.

"Ние скочихме в дълбокото море. Ще внесем проект за мерки, които да оздравят системата. Ще дадем възможност на всички фирми, които искат да се върнат на пазара на обществените поръчки, защото в момента той е много беден. Пазарът на обществените поръчки е монополизиран", каза Елеонора Николова.

По думите й обществените поръчки е тема на темите. Това, е и най-сериозният упрек, който опозицията има към управляващите. Затова в БОРКОР са подготвили интервенционни мерки в областта на обществените поръчки, обясни още Николова.

Проектът ще представи шест електронни платформи. Първата е електронен регистър, чрез който всички желаещи да се върнат на пазара на обществените поръчки фирми могат да го направят. Включването им в регистъра ще бъде гаранция за стандартизация по ресори и браншове. Втората платформа са т.нар. електронни търгове за възлагане на обществени поръчка за услуги, занаятчийски услуги и строителни дейности. Третата платформа е електронният каталог за доставяне на стандартизирани продукти и стоки под стойностни прагове за конкурс в рамките на цяла Европа.

Николова обясни, че БОРКОР е получил задача да изработи електронните платформи за търговете още в началото на годината, когато е излязъл докладът на Европейската комисия, посветен на обществените поръчки.

Коментари: 0