Общините очакват фалити заради проблемни европроекти

Кметовете настояват за спешна среща с министър-председателя

До фалити на общини може да доведе предстоящата финансова корекция на проектите по Оперативна програма „Околна среда". Други последствия може да са дискредитиране на самата програма, привличане под наказателна отговорност на кметове заради причинени щети и огромен скандал с ЕК. Това каза кметът на община Карнобат Георги Димитров след заседание на Националното сдружение на общините.

Според члена на УС на сдружението при създалата се ситуация близо 180 млн. лв. ще бъдат взети от бюджетите на общините, които нямат никаква готовност да заплатят санкции в такива размери.

Кметът на община Карнобат припомня, че проверки са били вече извършени от управляващия орган на оперативната програма и тогава не са били установени никакви нарушения. По повечето  проекти има решения на КЗК, ВАС, а на някои е извършен одит от ЕК.

Димитров смята, че се касае за системна грешка, щом от 104 проверени общини, 87 ще претърпят финансови корекции на договорите си за „предполагаеми нарушения" по различни проекти, съобщи news.bg.

От Националното сдружение на общините се опасяват, е възможно да се достигне и до фалит на фонд ФЛАГ, който осигурява мостовото финансиране, заради невъзможността да се върнат взетите от него кредити.

Георги Димитров и колегите му виждат изход от ситуацията единствено в бърза намеса на правителството и парламента, заради което настояват за спешна среща с министър-председателя.

От Бургаска област заплашена от санкция в размер на 5.2 млн. лв. е община Бургас.

Коментари: 0