Общински съветник от БСП ще управлява новия ТЕЦ на Ковачки

Александър Неделчев е назначен от новите собственици на "Топлофикация Русе" за председател на Съвета на директорите

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

"Топлофикация Русе" ЕАД официално е собственост на "Топлофикация Плевен" ЕАД. От русенското дружество обявиха, че на 8 юли 100% от капитала на компанията е бил прехвърлен на новия собственик. Цената по сделката е 27.7 млн. евро, базирана на стойността на собствения капитал и активите. Споразумение за покупко-продажба беше подписано още през декември 2012 г., но се чакаше разрешение от Комисията за защита на конкуренцията.

Със смяната на собствеността се сменя изцяло и Съветът на директорите. На председателското място застава Александър Неделчев, а Георги Недев и Ангел Ангелов са членове на Съвета. Неделчев е общински съветник от БСП и бивш зам.-кмет по икономика и инвестициите в Русе. Биографията му показва, че досега не се е занимавал с енергетика, а образованието му е в сферата на икономиката и мениджмънта.

"Топлофикация Русе" ще има и нов изпълнителен директор - Георги Недев. Той е с 20-годишен стаж в компанията. Работи последователно като енергетик, началник цех, ръководител направление "Електро и топлопроизводство", а от 9 години е главен инженер.

Официално "Топлофикация Плевен" ЕАД е собственост на регистрираната на Сейшелските острови офшорна компания "Корнворс" Лтд. Неофициално обаче топлоцентралата се свързва с бизнесмена Христо Ковачки. С него се свързват още топлофикациите в Бургас, Сливен, Враца и Габрово, като всички тези дружества са регистрирани на Сейшелите, чрез различни компании.

В групата на притежаваните от Ковачки енергийни дружества е и "Брикел" ЕАД, регистрирана от сейшелската офшорна компания "Молер корп". "Брикел" обединява бившата ТЕЦ "Марица изток 1" и Брикетната фабрика. Електроцентралата се смята за "американска", както и ТЕЦ "Марица изток 3". Двете централи продават един от най-скъпия ток в България.

Още през май 2012 г. руската минна компания обяви намерението си да се оттегли от бизнеси, които са встрани от основната й дейност. През септември същата година дружеството обяви списък от компании в Източна Европа, Казахстан и Великобритания, които ще бъдат продадени. В листа фигурираше и русенската топлофикация, която беше придобита през 2010 г.

За желанието на Ковачки да придобие поредното топлофикационно дружества в България пък се заговори още през лятото на 2012 г. Тогава за купувач се спрягаше "Далкия България", свързано отново с Христо Ковачки.

Коментари: 0