Оградата по турската граница ще е готова през февруари

Причината да се изгради това съоръжение е силно пресеченият релеф на местността, което затруднява възможността да се наблюдава територията на граничния участък и да се реагира своевременно, каза военният министър Ангел Найденов

184 ~ 1 мин. четене

107-километровата ограда по границата с Турция ще бъде завършена през февруари. Това заяви пред "Дарик" министърът на отбраната Ангел Найденов. Теленото ограждение ще е по протежение на границата при Лесово и Крайново, а целта й е да възпрепятства незаконното преминаване на бежанци у нас.

"Причината да се изгради това съоръжение е силно пресеченият релеф на местността, което затруднява възможността да се наблюдава територията на граничния участък и да се реагира своевременно. Границата в момента в този участък се пази с термонаблюдение и с гранични полицейски части, които отговарят точно затова. Българската армия се ангажира с това, защото разполагаме с инженерни части, които разполагат и с техника, и с опит", каза министър Найденов.

По думите му издигането на преграда не е в противоречие със законовите правомощия и отговорности на Българската армия, която вече започна изграждането на съоръжението. След това ще се изгради и "инженерно-техническото съоръжение" съгласно решение на Министерския съвет. Финансирането ще бъде осигурено чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет и чрез целево финансиране от европейски фондове.

„Една подобна задача в този момент е единствено по силите на въоръжените сили. Това не влиза в противоречие със законовите правомощия и отговорности на Българската армия, тъй като има съответно формулирана мисия за подпомагане на населението в мирно време", посочи още Найденов.

Подкрепи Economic.bg