Орешарски избра Владимир Писанчев за шеф на ДАНС

Предложението е постъпило в деловодството на Народното събрание

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Пламен Орешарски е избрал Владимир Писанчев за председател на Държавната агенция "Национална сигурност". Пред журналисти в парламента народният представител от "Коалиция за България" Димитър Дъбов обяви, че предложението е постъпило в деловодството на Народното събрание.

От неговите думи става ясно, че премиерът избира сега изпълняващия длъжността пред другия кандидат - Недялко Недялков. Дъбов обясни забавянето на избора с това, че днес премиерът и вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев имат ангажименти в Бургас, където се отбелязва една година от атентата на летище Сарафово.

"Премиерът иска първо да обсъди с парламентарната група на БСП предложението си за шеф на ДАНС", каза пред журналисти лидерът на БСП Сергей Станишев.

Във вторник Комисията за контрол над службите за сигурност, използването и прилагането на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения изслуша двамата кандидати. Премиерът Орешарски заяви преди дни, че и двамата кандидати имат качества и заслужават да заемат поста.

На 14 юни Пламен Орешарски предложи за шеф на сигурността Делян Пеевски. Скандалното предложение предизвика смут дори в редиците на БСП, но с изключение на един въздържал се и един против, всички депутати от БСП и ДПС гласуваха "За" медийният бос да оглави най-мощната структура в държавата.

На същия ден започнаха масовите протести срещу кабинета "Орешарски". Правителството беше принудено да се извини за избора си, след което Пеевски беше оттеглен от поста. Въпреки обясненията и извиненията обаче протестите и исканията за оставка на кабинета не спират вече 35-и пореден ден.

Коментари: 0