Орешарски се похвали със "спокоен бизнес" и "икономически успехи"

Отчетът на премиера бе бойкотиран от депутатите на ГЕРБ, които не бяха съгласни с изказаното

3569 ~ 2 мин. четене

Министър-председателят Пламен Орешарски отчете редица успехи в икономически аспект за извършеното от правителството през изтеклите седем месеца на управлението му на фона на политически разногласия в парламентарната зала.

Премиерът се спря в началото на заварената от новия кабинет „дълбока институционална криза, продължителна икономическа депресия и задълбочаващ се дезинтегритет в обществото”; очертаващо се сериозно неизпълнение на приходите в бюджета от порядъка на 1 млрд. лева; опасност от ново шоково увеличение на електроенергията.

Икономиката боксуваше, затисната от лошата външна конюнктура, но и от безпрецедентния административен и силов натиск върху бизнеса, добави той. По оценки на служебния вицепремиер под риск били над 270 млн. евро от европейските фондове, без агрофондовете. Фискалните резерви били стопени наполовина - от 8 до под 4 млрд. лв., а дългът - увеличен с над 4 млрд. лева. За по-малко от четири години фискалната позиция на страната е влошена с около 8 млрд. лв., отчете Орешарски. Той заяви, че ще се въздържи от коментар по заварените още по-негативни тенденции - разградена държавност и институции, наслоена конфронтация в обществото от различни социални и професионални групи, сериозно отстъпление от демократичните принципи на управление.

Орешарски припомни още една възникнала пред кабинета трудност - миграционната вълна. Общественият ред трябваше да се защитава както от дестабилизиращи вътрешни, така и от различни по характер външни фактори, посочи министър-председателят.

Пламен Орешарски отчете и действията на правителството в този период. Преустановен е централизираният натиск върху бизнеса, но инвестиционната среда остава противоречива поради редица обективни обстоятелства. По думите му негативно влияние оказват „стимулираните политически напрежения, но вече го няма страха от целенасочените проверки на контролните органи, както и от селективното отношение на централната власт”. Премиерът отбеляза променената методика на ценообразуване на електроенергията и намаляването на цената на електричеството.

Министър-председателят отчете, че са минимизирани загубите на евросредства до 35 млн. евро, спрямо поставените под риск над 270 млн. евро. Напълно са оползотворени агрофондовете, без да се загуби нито едно евро. Осъществен е видим напредък по споразумението за сътрудничество, което се очаква през февруари да бъде прието от МС. Приходните агенции са наваксали наследеното изоставане при събирането на финансовите средства.

По думите му все още страната се намира в трудна обстановка, инвеститорите не са сигурни струва ли си да се инвестира в условия на подклаждана политическа нестабилност. За отминалия период успяхме да обърнем посоката на движение, да стопираме преобладаващата част от формираните негативни тенденции и в редица случаи да направим първи стъпки към нормализация на икономическия и обществено-политическия живот, заяви Орешарски.

Отчетът на Орешарски бе бойкотиран от депутатите на ГЕРБ, които не бяха съгласни с изказаното. От партията отхвърлиха твърденията на правителството за социално-икономически успехи.

Коментари: 0