Отбелязваме 137 години от гибелта на Христо Ботев

В 12 ч. на обяд в цялата страна сирени ще оповестят отдаването на почит към гибелта на загиналите за свободата на България

220 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Днес отбелязваме 137 години от гибелта на Христо Ботев и неговата чета. В 12 ч. на обяд в цялата страна сирени ще оповестят отдаването на почит към гибелта на загиналите за свободата на България.

Тържествена церемония и отдаване на почит ще се проведе в Борисовата градина от 11 ч. Пред паметника на българския революционер. В програмата ще вземат участие хор „Гусла”, хор „Света София”, актрисата Силвия Лулчева и заместник-кметът на Столична община – Тодор Чобанов.

Христо Ботев е роден на 6 януари 1848 г. в Калофер в семейството на Ботьо Петков и Иванка Ботева. Първоначално учи в Карлово при баща си, който е учител, а по-късно се завръща в родния си град и през 1863 г. завършва образованието си. През следващите години от живота си Ботев се мести от град на град, известно време живее с Левски. През 1875 г. съвместно със Стефан Стамболов издава стихосбирката „Песни и стихотворения”.

След избухването на априлското възстание през май 1876 г., Ботев започва организира първата си чета и става нейн войвода. Качва се на кораба „Радецки” от Гюргево, но ден по-късно е принуден да спре на българския бряг. Четата на младия революционер води няколко тежки сражения с османските войски, в последните от които куршум пронизва Ботев в челото. Това се случва в подножието на връх Вола в Стара планина.

Подкрепи Economic.bg