Отбелязваме деня на локомотивния машинист в Европа

За 16-та поредна година българският локомотивен персонал чества този празник

288 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Днес се отбелязва празника на локомотивния машинист в Европа. Денят се отбелязва през третата събота на септември от 1992 г. Българският локомотивен персонал чества този празник от шестнадесет години. В двете дружества на "Холдинг Български държавни железници" ЕАД ("БДЖ – Пътнически превози" ЕООД и "БДЖ – Товарни превози" ЕООД) работят 1713 локомотивни машинисти, които са възпитаници на Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" или на неговия предшественик – Полувисшия железопътен институт.

Българските локомотивни машинисти участват в различни курсове, организирани от Центъра за професионално обучение (ЦПО) и по този начин усъвършенстват периодично своята квалификация. От началото на годината ЦПО е организирал курсове и е провел изпити за усъвършенстване и разширяване на професионалната квалификация на 845 машинисти и помощник-машинисти.

От началото на 2013 г. до настоящия момент 6 машинисти са наградени от ръководствата на "БДЖ – Пътнически превози" ЕООД и "БДЖ – Товарни превози" ЕООД за проявен висок професионализъм, бдителност и навременни действия, благодарение на които са предотвратени железопътни инциденти и е опазен живота на пътниците и целостта на превозваните товари.

"В очите на обществото вашата професия е обгърната с особена романтика – романтиката на силните мъже с необикновено ежедневие. Това, което хората сякаш невинаги осъзнават, е фактът, че работата на машиниста е свързана не само с романтиката на движението, а преди всичко с ежеминутната концентрация, способността за бърза и адекватна реакция, физическата издръжливост, психическата стабилност и най-вече с отговорността за опазване на живота и здравето на стотици хора. Много са примерите за проявена бдителност и бързи реакции от страна на локомотивните бригади и през настоящата година. Способността за навременна и точна преценка на ситуацията е от решаващо значение във вашата работа. На всички български локомотивни машинисти поднасям своите искрени пожелания за здраве, безаварийна работа и всеотдайно изпълнение на отговорните служебни задължения", каза изпълнителният директор на "Холдинг БДЖ" ЕАД инж. Християн Кръстев в обръщението си към локомотивния персонал, цитиран от Агенция "Фокус".

Подкрепи Economic.bg