Отварят изложбата с Панагюрското съкровище

Златото ще остане у дома си за месец, после там ще бъде поставено копие

9362 ~ 1 мин. четене

Министър Вежди Рашидов ще участва в тържественото откриване на експозицията „Панагюрско златно съкровище” там, където то е открито, съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата.

Официалната церемония ще е днес от 10,30 часа в Историческия музей. Благодарение на усилията на министъра на културата за първи път след повече от 60 години оригиналът на прочутото панагюрско златно съкровище ще бъде експониран в Панагюрище в специално построената за целта зала трезор в двора на Историческия музей, съобщи Фокус.

Съкровището ще бъде в Панагюрище в продължение на месец, като безценните предмети ще бъдат изложени при повишени мерки за сигурност. След като съкровището се върне пак в Националния исторически музей (НИМ), в Историческия музей в Панагюрище ще бъде изложено негово копие.

През далечната 1949 г. братя Дейкови откриват случайно съдовете при изкопни работи край Панагюрище. Съкровището се датира от 4-и век пр. Хр. По-късно то е преместено в Пловдив, а оттам - в София. Съкровището представлява изключително красив златен сервиз с много богата украса и орнаментика.

Използвал се е за пиршества или за религиозни тайнства и ритуали, свързани с тракийската митология. Състои се от девет съда, изработени от чисто злато и е с общо тегло над 6 кг. Уникалното съкровище през последните десетилетия е обиколило почти целия свят и е видяно от милиони хора.

 

 

Подкрепи Economic.bg