Парамов: Българи държат 10 млрд. евро в „офшорки“

В офшорните компании по света има 31 трлн. долара, твърди финансистът

144 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

10 млрд. евро е сумарната стойност на парите, изнесени от българи в различни „офшорки". Това заяви в ефира на bTV финансовият консултат Кольо Парамов. 

Той отбеляза, че цитираните от него цифри се различават коренно с данните БНБ. „Централната банка предава официално, че едва 104 млн. евро е капиталът на български граждани в Кипър. Реално обаче в местните банки били скрити около 1 млрд. евро на наши заможни сънародници“, коментира консултантът.

Парамов обясни, че не е нужно да се връщаме назад в историята, но е нужно да се види кой дирижира политическата обстановка в България, за да се види кой и как е изнесъл парите от страната ни.
По думите му, по света в офшорни компании има 31 трлн. долара. „Толкова е общият обем на парите, които най-богатите хора от цял свят държат в 82 офшорни зони, като голяма част от тях са укрити. Това е 2 пъти държавният дълг на САЩ“, отбеляза Парамов. Той е категоричен, че имената на сънародниците ни с пари в офшорки няма да излязат.

„В момента бизнесът има много сериозно влияние върху политиката. Бизнесът подготви стачките. Това, което се случи на "Орлов мост", бе много добре платено", каза още Кольо Парамов.

Финансовият консултант отбеляза, че преди време всички хора, които са започнали да се занимават с разследването на изнесените пари, са били отлъчени от партиите си. „Пример за това е отлъченият Христо Марков от СДС. Подобен случай има и в БСП“, уточни финансистът.

Подкрепи Economic.bg