Пазарите се сринаха след самолетната катастрофа в Украйна

Инвеститорите търсят убежище в златото, опасявайки от ескалация на конфликта

Пазарите се сринаха след самолетната катастрофа в Украйна
176 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Американските акции се сринаха след новината за катастрофа на самолет на Малайзийските авиолиниии над Източна Украйна, пише Reuters.

Индексът S&P 500 понижи с 1,18% до 1958,12 пункта, което е най-големият дневен спад от 10 април. Стойността на Dow Jones Industrial Average спадна с близо процент, след като вчера сутринта за кратко достигна рекордно високото ниво от 17 151, 56 пункта. NASDAQ оглави „червената“ серия с -1,41%.

Инвеститорите потърсиха убежище в считани за по-сигурни активи като златото и правителствените дългови инструменти. Опасенията им са, че инцидентът, комбиниран с новите американски санкции за Русия, обявени в сряда, ще ескалира конфликта в Украйна.

Същите настроения обхванаха и пазарите в Азия, при отварянето им тази сутрин. Японският бенчмарков Nikkei 225 се понижи с 1,22%, а Hang Seng (Хонг Конг) с 0,45%. MSCI, който обхваща широка гама от азиатски акции извън Япония отстъпи с 0,3%.

Акциите на Malaysian Airlines се сринаха с 13% веднага след началото на търговията. За последната година пазарната капитализация на компанията се е понижила с 36%. Резкият спад започна седмици преди изчезването на полет MH370 на 8 март, предполага се над Индийския океан.Подкрепи Economic.bg