Пазаруваме най-евтините стоки в целия ЕС

Страните с най-високи цени в ЕС са Дания, Швеция и Финландия

336 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Животът в България е най-евтин от всички 27 членки на Европейския съюз (ЕС), коментира немската медия  Deutsche Welle, като се позова на изчисления, направени от Федералната статистическа служба на Германия във Висбаден. Данните са въз основа на разчети на статистическото управление на ЕС Евростат за цените на хранителните продукти и напитките. Германското радио посочва, че цените в България са с 51% по-ниски отколкото средния показател за ЕС.

Според  данните на Евростат, през изминалата година цените на алкохолните напитки са били най-евтини в България (67% от средната цена в ЕС), а  на хранителни продукти, страната ни се нарежда на 3-то място след Полша и Румъния (68% от средната цена в ЕС). С най-малко пари се хранят поляците, където разходите за храна са 61% от средноевропейския показател.

Страната с най-високи цени в ЕС е Дания, където стойността на живота е с 41.9% по-висока от средната за ЕС. След нея се нареждат Швеция с 28% по-високи цени от средните за ЕС и Финландия с 24%. Най-скъпите държави на Стария континент извън 27-те членки, са Норвегия с 59.2% над средния индекс и Швейцария с 58%.

Сред най-евтините държави в Европа се нареждат България, Албания и Македония.

Подкрепи Economic.bg