„Петрол” отново изхвърли Денис Ершов

Комисията за финансов надзор забрани на акционерите да гласуват правото на УС за разпореждане с активи

Автор: Мирослав Иванов

Акционерите в „Петрол” изхвърлиха Денис Ершов от надзорния съвет на компанията. Подобно решение обаче се е гласувало и на предишни общи събрания в търговеца на петролни продукти, но те са падали в съда заради неспирните жалби срещу провеждането им от страна на Ершов.

На поредното общо събрание, провело се на 9 ноември, отново присъстваше точка за освобождаването на Ершов и тя е гласувана с мнозинство над ¾ от присъстващите и имащи право на глас. Само един акционер – Александър Каиков, който традиционно участва на страната на литовският гражданин в събранията, е гласувал против.

Акционерите обаче не са гласували може би най-важната точка от дневни ред – за овластяване на Управителния съвет за сключване на сделки с активи на дружеството.  Тази точка е забранена за гласуване от Комисията за финансов надзор става ясно от протокола към общото събрание.

Именно разпореждането с активи е една от спорните точки между основните акционери и действащи лица в компанията – Денис Ершов и Митко Събев.  Литовецът на няколко пъти обвинява Събев, че заедно с мениджмънта на компанията я източва чрез разпоредителни сделки с активи към дъщерни компании от групата. Според Събев пък Ершов възпрепятства работата в дружеството и открито работи срещу интересите й.

Коментари: 0