Петролът се срина под 90 долара за барел

В основата на поредния спад на суровината са признаците на забавяне на растежа на важни китайски икономически показатели

88 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Американският лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) суров петрол падна под границата от 90 долара за барел за първи път през 2013 г. В основата на поредния спад са данните за най-слабото повишение в сектора на услугите в Китай за последните 5 месеца - факт, който породи спекулации за забавено търсене на суровината.

Цените на черното злато намаляват за седми път в последните девет дни, предаде Bloomberg. Мениджърите на паричния пазар намалиха залозите за растящи цени на петрола през седмицата, която приключи на 26 февруари, сочат данните на щатската Комисия за търговия със стокови фючърси.

Фючърсите на WTI с доставка през април загубиха 88 цента, или 1%, до 89.80 долара за барел по време на търговията в Ню Йорк. Преди това цената се срина и до 89.51 долара за барел, което е най-ниското ниво от 26 декември 2012 г. Цената на американския лек суров петрол е намаляла с повече от 8% спрямо стойността от 98.24 долара за барел - най-високата цена през тази година, която беше достигната на 30 януари.

Европейският бенчмарк - сортът Брент с доставка през април загуби 32 цента до 110.08 долара за барел при търговията в Лондон.

Подкрепи Economic.bg