Петър Ганев: Нямам притеснения за приходите в бюджета

Единственото притеснително е, че в Закона за бюджета тази година е заложено приходите да растат по-бързо от разходите, но засега е обратното, обясни икономистът от ИПИ

3587 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Нямам притеснения за изпълнението на бюджета. Това каза икономистът от Институт за пазарна икономика (ИПИ) Петър Ганев в ефира на Нова телевизия. "Бюджетът тази година е много по-добър, отколкото беше миналата година", добави той. Според него, ако дойде служебно правителство може би ще се справи много добре, така както се справи това, което си отиде.

Петър Ганев е на мнение, че няма кой знае какви притеснения в приходната част на бюджета и те могат да бъдат само в разходната. Според него единственото притеснително е, че в Закона за бюджета тази година е заложено приходите да растат по-бързо от разходите, но засега е обратното. Той обяснява това с мерките на правителството, които са насочени към някои социални групи - майчинските, помощи за първокласници и др.

Относно идеите за увеличаване на минималната работна заплата, Петър Ганев е на мнение, че в София например няма да има проблем тя да се вдигне, но в някои региони ще е голям проблем. "Проблемът е по регионите. Всички международни институции казват, че има проблем, само ние не го виждаме", смята икономистът.

Той е на мнение, че планът "Орешарски" и въобще икономиката в момента не е в обществения дебат. "Планът "Орешарски" към момента не е в ход, не е в обществения дебат и не вълнува хората. Дори да се вдигне заплата до 1000 лв., това няма да успокои хората", каза Ганев. "Мисля, че за първи път работещите и можещите хора поставиха тези неща на втори план, а протестите са свързани с правителство и с неговия морал. Дебатът няма да е икономически през следващите 2-3 седмици", категоричен е икономистът.

Подкрепи Economic.bg