Плевнелиев: Чуждите инвестиции у нас продължават да растат

Президентът разкри рецепта за икономическия успех на България в пет думи

132 ~ 1 мин. четене

Президентът Росен Плевнелиев разкри каква е икономическата рецепта за България за 2013 година. Според него тя се състои в пет думи: свързаност, интеграция, стабилност, заетост и ефективност.

Преди връчването на наградите "Инвеститор на годината" държавният глава, който като предприемач също е носител на това отличие, посочи, че успехът се базира на правилното планиране, на разумното харчене, на ефективност и конкурентноспособност.

Преките чуждестранни инвестиции в България продължават да нарастват, отчете президентът. През 2010 г. те са възлизали на 1 млрд евро, 2011г - са 1, 7 млрд евро, като се очаква и през 2012 г. да се отчете техният ръст.

"Вече произвеждаме автомобили и то на световно ниво", подчерта Плевнелиев, който лично връчи наградата в категория "Машиностроене" на производителя на автомобили от китайската марка Great Wall "Литекс Моторс". "Едно съвместно производство между България и Китай, което със сигурност ще отвори много нови хоризонти за България като цяло", коментира президентът. Той посочи, че България е най-големият производител на автомобилни стъкла в света. "В България има над 23 фабрики, които произвеждат компоненти. Ние вече произвеждаме компоненти включително и за двигателите на „Ауди” и „Пежо”. Оказа се, че произвеждаме и компютъра, който управлява колата на френския президент”, каза още Росен Плевнелиев.

"В тази трудна обстановка и в сравнително висока безработица именно инвестициите са тези, които създават нови работни места веднага. Затова като президент вярвам и работя за повече инвестиции”, заяви още държавният глава.

Подкрепи Economic.bg