Плевнелиев: Пълна подкрепа за Трансадриатическия газопровод

Виждаме проекта като голяма възможност и го подкрепяме изцяло, заяви пред азербайджанската Trend българският президент

164 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

България подкрепя на 100% Трансадриатическия газопровод (TAP), който ще пренася природен газ от Каспийския регион до Южна Италия и Западна Европа. Това каза българският президент Росен Плевнелиев по време на среща с представители на световните информационни агенции и медии. През юни консорциумът, който развива азербайджанското газовото находище "Шах дениз 2" обяви, че предпочита да TAP пред европейския проект "Набуко-Запад".

"Не смятаме, че България губи нещо. Виждаме това като голяма възможност и подкрепяме изцяло проекта", каза Плевнелиев пред азербайджанското издание Trend. "Надяваме се, че ще се работи възможно най-бързо по реализирането на този проект", добави българският президент.

Плевнелиев също така подчерта, че газът, който ще бъде транспортиран по TAP ще използва интерконекторните газови връзки, за да достига до останалите балкански държави. Според него връзките с Македония, Сърбия, Румъния, Турция и Гърция са от изключителна важност за страната ни.

Първоначалният капацитет на Трансадриатическия газопровод е 10 млрд. куб. метра на година. В последствие той ще бъде увеличен до 20 млн. куб. метра на година. Акционери в проекта са BP (20%), SOCAR (20%), Statoil (20%), Fluxys (16%), Total (10%), E.ON (9%) и Axpo (5%). Строителството на TAP е планирано да започне през 2015 г.

Подкрепи Economic.bg