По-дълга и тежка рецесия в Европа, очаква Moody`s

Единствената страна от Еврозоната с растеж през първото тримесечие е Германия

3578 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Рецесията в Европа ще бъде по-продължителна и по-дълбока, отколкото се очакваше досега. Това е мнението на международната кредитна агенция Moody's Investors Service, изразено в доклад за развитието на глобалната икономика през първото тримесечие на 2013 г.

При това по-дълбоката от очакваното рецесия в еврозоната, придружена със значително намаляване на кредитирането, потенциално може да стимулира засилване на кризата на суверенните дългове на страните от еврозоната, се казва в доклада.

Опасенията на Moody's се потвърждават от публикуваните данни за брутния вътрешен продукт (БВП) на Еврозоната за първото тримесечие. Те показват, че Франция, Италия и Португалия са вече в рецесия. Седем последователни тримесечия спад има в Кипър, а пет - в Чехия.

Единствената страна от Еврозоната с растеж през първото тримесечие е Германия, но вместо очакваното покачване на БВП с 0.3%, икономиката на страната е нараснала със символичните 0.1% спрямо последните три месеца на миналата година.

Средно в 17-те страни от еврозоната БВП се е свил с 0.2% през първите три месеца на 2013 г. след спада от 0.1% през последното тримесечие на 2012 г.

Според експертите на агенцията БВП на страните от Г-20 ще нарасне средно с 1.2% тази година - малко по-малко в сравнение с предишната прогноза.





Подкрепи Economic.bg