По-евтина топла вода

Топлофикациите в Пловдив, Плевен, Велико Търново, Враца и Бургас ще подгряват и доставят топла вода под пределните цени, разписани от държавния регулатор за периода от 1 април. Това увери пред БТА заместник-председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Валентин Терзийски, цитиран от БНР.

Всяко дружество се съобразява с конюнктурата на пазара, а в споменатите градове увеличенията, разрешени след скока в цената на природния газ, няма да се прилагат, за да могат топлофикационните дружества да задържат клиентите си, посочи той. Въведените от ДКЕВР изменения са служебни, свързани само с промяната на цената на природния газ, напомни експертът.

Според Терзийски от началото на новия ценови период - 1 юли 2012 г., ДКЕВР ще въведе нов принцип на регулация - на база норма на възвращаемост на капитала. В момента цените на топлофикационните услуги се определят въз основа горна граница на приходи. В правомощията на ДКЕВР е да определя метода на регулация и съответно цените, които се получават при него, но се надявам, че при всички случаи ще стигнем до поевтиняване на услугите на топлофикациите до краен клиент, прогнозира Терзийски. Според него, по този начин дружествата ще могат да разширят клиентската си база.

Продължават затрудненията на топлофикациите за разплащане на задълженията към "Булгаргаз", коментира още експертът. Тези затруднения са свързани с разминаването на паричните потоци, регулирани чрез нормативната уредба. Топлофикациите купуват природен газ и трябва да го заплащат в месеца на доставката, а за енергията, която произвеждат, получават пари от клиентите си след още един месец. Тъй като консумацията на природен газ през зимния сезон е доста висока и съответно и фактурите, които издаваме за топлинна енергия, са с около 2 месеца закъснение, през това време се натрупват винаги задължения към основния ни доставчик, каза Терзийски.


Коментари: 0