По закон бракуваните бюлетини се държат в печатницата

Обществената поръчка определя технологичен брак от 5%, което е около 390 хил. бюлетини

3635 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

При възлагането на обществената поръчка за отпечатване на бюлетините и другите изборни книжа за парламентарните избори на 12 май изрично е определено, че допустимият брак е 5%. От обявлението за обществената поръчка, което е публикуван на сайта на Министерски съвет, става ясно, че бракуваните бюлетини трябва да се държат в печатницата до приключването на парламентарните избори в неделя.

В документа е записано, че печатницата, която се намира в Костинброд и на чиято територия бяха открити 350 хил. бюлетини, трябва да отпечата 7.8 млн. бюлетини. При 5% допустим брак, броят на негодните бюлетини може да достигне 390 хил. бюлетини. В условията на обществената поръчка изрично е записано, че тези бюлетини трябва да останат в печатницата до приключването на изборите, които са в неделя, 12 май.

Пред bTV главният секретар на МВР Калин Георгиев обясни, че полицаите, които са били пред печатницата, са изпълнявали законовите си задължения да охраняват бракуваните бюлетини. "Постовете пред печатницата са били правомерни, разпоредени от избирателния кодекс и под контрола на съответните институции", каза Георгиев.

Собственикът на печатницата Йордан Бончев - общински съветник от ГЕРБ в Костинброд също каза, че намерените бюлетини са били "технологичен брак", и именно тях е показал на проверяващите прокурори и полицията, които са били вчера в печатницата. По неговите думи целта на проверката е била да се види как се съхраняват бюлетините и дали се спазват законовите изисквания.

По долу Ви показваме извадки от условията по спечелената обществена поръчка за отпечатването на бюлетините:

Съгласно чл. 162, ал. 4 и чл. 166, ал. 1, тиражът на отпечатаните бюлетини за всеки изборен район е равен на броя на избирателите, увеличен с 10 % (31+ чужбина= 32 вида бюлетини по съответният брой избиратели за всеки изборен район, увеличен с 10 %). Примерен тираж R 7 800 000.

Технологичният брак (макулатура) се съхранява в печатницата, при строг режим на достъпа, в отделно помещение, до приключването на изборите. Изпълнителят (печатницата на бюлетините) носи отговорност за спазването на тези допълнителни изисквания.

Подкрепи Economic.bg