Поредно заседание на Обществения съвет по енергетика

Проблемите във въгледобива отново ще бъдат сложени на масата

112 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Поредното, трето по ред заседание на Обществения съвет по енергетика към министъра на икономиката, енергетиката и туризма ще се проведе днес, 19 април от 13 ч.

На срещата ще се обсъждат проблемите с въгледобива в "Мини Марица Изток", като се очаква да се представи анализ на ситуацията в държавните рудници на фона на силно намалялото потребление на електроенергия, което доведе до по-малко работа за миньорите и принудителното им пускане в отпуск.

В началото на месеца, на заседание на браншови съвет в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) по отношение на проблемите в сферата на въгледобива, синдикатите алармираха, че секторът е пред срив, а дружествата едвам успяват да покрият разходите си.

На днешния обществен съвет се очаква да бъдат обсъдени още декларацията от гражданската квота към Съвета, разпространена на предишното заседание, както и съвместимостта на членовете на Управителни съвети в държавните енергийни дружества.

Проектът за дневен ред предвижда още разглеждане на доклад на главния прокурор относно извършените проверки в енергетиката, конкретни разсекретени договори в отрасъла, както и актуалната ситуация в електроразпределителните дружества.

Подкрепи Economic.bg