Пращаме ски учители в Баку

Азербайджан се интересува и от опита на български фирми в строителството на зимни курорти

Български ски учители, най-вече от Банско, може да обучават свои колеги в Азербайджан. На 120 км. от Баку се строи нов голям зимен курорт, за който ще се ползва български опит. Това стана ясно след среща на заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов с министъра на културата и туризма на Азербайджан Абулфаз Гарайев.

Двамата откриха XI. международен туристически панаир AITF 2012. Изложението се провежда до 14 април и е сред водещите в Кавказкия регион. България прави дебют на него с щанд от 45 кв. м, организиран от МИЕТ. Статутът ни на страна гост ни дава много преференции в рекламата и участията по програмата.

Маринов и Гарайев обсъдиха възможностите за задълбочаване на традиционно добрите двустранни отношения. Домакините проявиха подчертан интерес към българския опит в строителството на специализирани ски съоръжения, местата за настаняване в планината и предлагането на зимни туристически услуги, стана ясно от срещата. Важен за Азербайджан е и обменът на ски учители – особено от Банско, които да обучават местните специалисти и да издигнат нивото на бъдещия курорт до световните показатели, както е при българския, се казва в съобщение на икономическото министерство.

Между България и кавказката страна е сключено правителствено споразумение за сътрудничество в туризма от 1999 г., което трябва да бъде актуализирано и да се подпише нов меморандум между двете министерства за сътрудничество в сектора, подчертаха Маринов и Гарайев.

Предвижда се акценти в бъдещия документ да станат обменът на информация, по-активното участие в специализираните изложения в Баку и Велико Търново, размяната на кадри и на съвместни програми за обучение.

Обсъдено беше и общо участие на двете страни в проекта на Световната организация по туризъм „Пътят на коприната“.

Сред дискутираните въпроси бе и липсата на пряка самолетна връзка между България и Азербайджан. Двамата изказаха готовност да се преценят възможностите за откриване на директна чартърна авиолиния. Маринов потвърди поканата към министър Гарайев да посети България през юни т.г. и тя беше приета със задоволство.

На изложението в Баку България присъства много активно във всички реклами и медии като целогодишна дестинация с голям потенциал за традиционен и специализиран туризъм. Зам.-министър Маринов участва тази сутрин и в пряко предаване на азербайджанската национална телевизия Канал 1 заедно с представители на турската делегация, която традиционно е партньор на изложението.

В борсата тази година се включиха 32 страни с 250 фирми, които представят актуалните тенденции в 62 туристически направления - пътешествия, делови пътувания, балнео- и СПА почивки, приключенски ваканции и много други.

AITF 2012 се провежда с подкрепата на Министерството на културата и туризма на Азербайджан, Световната организация по туризъм, Националната конфедерация на предприемачите и работодателите и Международната асоциация на туристическите изложения.

 

Коментари: 0