Правителството на практика си подаде оставката

До края на август можем да имаме нов изборен кодекс, ако депутатите не излизат в почивка, смята Мартин Димитров от "Синьо единство"

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

- Г-н Димитров, как ще коментирате сблъсъка между протестиращи и полицаи, и беше ли използвана прекомерно сила?

- Видях две неща - прекомерно използване на сила и прекомерно използване на глупост от страна на правителството. Да се извика автобус, който да мине буквално през хората, за да изведе няколко души, е едновременно прекомерна сила и прекомерна глупост. Хората бяха провокирани. Никой не трябваше да прави такова нещо. Дори през 1997 г. никой не си е позволявал да вика автобуси и да минават през хората.

Насилието над протестиращите беше абсолютно ненужно. Ако управляващите имаха повече далновидност, нямаше да викат автобус, а щяха да изчакат протеста да утихне, което щеше да стане след 12 ч., ако я нямаше агресията преди това, и нещата щяха да преминат тихо и кротко.

- Тези грешки наистина ли са от глупост или е имало някакъв замисъл?

- Като цяло това правителство прави грешка след грешка. Като се започне от Делян Пеевски, зам.-министърът, който не знаеше, че е назначен и се стигне до вчера, това е комбинация от арогантност и глупост. Това е една абсолютно недопустима ситуация. Ако имаме правителство на място, такова нещо е невъзможно да се случи.

Извикването на автобуса е грешка, която човек с опит и морал няма право да допуска. Хората са там, недоволни са и имат право на своето мнение, на своя протест. Никой няма правото да вика някакъв автобус да мине през народа.

- Управляващото мнозинство обвиняват ГЕРБ, че всичко е станало заради техни провокатори. И Вие ли така смятате?

- Управляващите трябва да се сърдят само на себе си. Ако тези хора знаеха какво да правят в такава ситуация, щяха да останат в парламента и да изчакат протеста да се разтури. Не трябва да се обвиняват хората. В протеста сигурно е имало няколко по-агресивни човека, което не е някаква конспирация. Обществото обаче е възмутено. Възмутено е, че искат да вземат 1 млрд. лв. кредит, за който никой от управляващото мнозинство не може да обясни за какво ще бъде харчен.

- Не смятате ли, че дори да не бяха извикали автобуса, все някой ден щеше да се случи това, предвид 40-дневното пренебрежение, което правителството показва към протестиращите?

- За месец и нещо това правителство направи толкова грешки, колкото други правителства не са правили за 4 годни. Аз бих казал, че и серия правителства не са правили - Делян Пеевски, областни управители, зам.-министри от СИК и ВИС, сега актуализацията на бюджета. Грешките станаха толкова много, че протестът на обществото е напълно очакван и нормален. Няма как да има правителство, което прави безумие след безумие и народът да мълчи. Всичко е на гърба на хората.

- Да очакваме ли оставка и кога?

- Те на практика си подадоха оставката вчера. След тези събития загубиха всякаква легитимност. Всички хора в България видяха побоя над протестиращите, полицейския произвол и неадекватното поведени. Излезе вътрешният министър, излезе Станишев и обясняват, че нямало такова нещо. А аз съм сигурен, че милиони хора са го видели чрез камерите на телевизиите. Тогава хората си правят извода, че щом лъжат за такива неща, които ясно се виждат, значи лъжат за всичко.

- Казвате, че на практика са подали оставка, но това не е факт и като че ли никой няма намерение да подава оставка.

- И Жан Виденов нямаше намерение и сам се докара до ситуация, да не може да излезе на улицата. Тези хора ще докарат себе си и партиите си до положение, в което и те няма да могат да излязат на улицата. Според мен за един човек, който се занимава с политика, е най-страшно да не можеш да излезеш на улицата и да гледаш хората в очите.

Колкото повече се забавят с оставките, общественото недоволство към тях ще нараства. Изборите ще дойдат и колкото повече се бавят, толкова по-голяма изненада ще има в изборните резултати на управляващите партии. Ще има драстичен спад. Не подценявайте хората в България.

- Значи вие не подкрепяте теорията на БСП, ДПС и "Атака", че съставът в парламента ще бъде същия при едни нови избори сега?

- Това е абсурдно. При всичко, което стана ще има огромни промени. Аз очаквам колосална промяна в българската политика на следващите избори.

- Смятате ли, че трябва да има първо промяна в Изборния кодекс, и тогава да подават оставка?

- Разбира се. Депутатите може да не излизат в почивка август, а вместо това да приемат Изборния кодекс. Ако целият месец темата е Изборен кодекс, в началото на септември той ще може да бъде внесен за гласуване в пленарна зала. Но те искат да печелят време и това да става шест месеца или повече.

- Къде е мястото на "Реформаторския блок"? Ще влезете ли в парламента този път?

- Когато десницата е отивала на избори обединена, винаги е влизала и винаги е била силна. Когато е отивала на избори разединена, винаги е била слаба. Този урок обаче от много хора не беше научен. Много хора нарочно саботираха десницата на последните парламентарни избори. Ако десницата отиде обединена, аз нямам съмнение, че ще влезем. В момента има потенциал за изненадващо добри резултати. И не говоря само за "Реформаторския блок". Говоря за разумни и морални хора, които под каквато и да е форма, да се появят в българската политика. Защото има търсене за това.

- Вие казахте, че този 1 млрд. лв. заем, който ще се взима, не се знае защо ще се взима. Като цяло обаче смятате ли, че е необходима актуализация на бюджета?

- Разбира се, че не. Популистките разходи, които очаквах ГЕРБ да направи в края на мандата си, в голяма степен не се случиха, защото дойде служебното правителство, което се държа принципно и отговорно. На практика в мандата на служебното правителство има много малко популистки разходи. В края на май има излишък в бюджета и нужда от актуализация няма.

Самият финансов министър не можа да отговори на въпросите, за какво ще се харчат тези 500 млн. лв. Те всъщност знаят за какво ще ги харчат, но явно ги е срам да си признаят.

- Някакво купуване на време?

- Ясно е, че е купуване на време. Разплащане с близки фирми, то е ясно. Това допълнително възмути обществото.

- Вие ходите ли на протеста и смятате ли, че политиците трябва да са там?

- Ходил съм на доста от протестите, но гледам да не се натрапвам. Смятам, че политиците трябва да ходят. Първо, за да усетят настроенията на хората. Второ, благодарение на ходенето ми на протестите разбрах, че това са интелигентни хора, че протестът никой не го организира. В огромната си част това са хора с професии - доктори, архитекти, адвокати и т.н.

Коментари: 0