Правителството отпусна 21 млн. лева за изборите

В сумата не влизат разходите за гласуването в чужбина

3572 ~ 2 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

21 млн. лева отпуска Министерски съвет за провеждането на предсрочните парламентарни избори. Решението беше гласувано на днешното заседание на правителството в оставка.

Най-голямата част от средствата са за разходи по бюджета на Министерски съвет. Общо 13,12 млн. лева са предвидени за организационно-техническата подготовка за изборите. От тях 7 млн. лева са за логистично осигуряване на изборния процес, а останалите - за възнаграждения на членовете на районните и секционните избирателни комисии.

3,25 млн. лева са за разходи по бюджета на ЦИК. Сумата е записана като средства за организационно-техническа подготовка на изборите. От тях 1,2 млн. лева са за възнаграждения на членовете на ЦИК и сътрудници по граждански и трудови договори. В тази сума влиза и материално-техническо осигуряване на дейността на ЦИК. Останалите 1,7 млн. лева са за обработка на данните от гласуването и за издаване на бюлетин от резултатите. 350 хиляди лева се дават на ЦИК за провеждане на за разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и начина на гласуване.

За разходи на регионалното министерство - главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" – се отпускат 700 хиляди лева; за разходи на МВР - 3,3 млн. лева. По 40 хиляди лева ще получат военното и образователното министерства. За външно министерство, в това число и за организацията на международен пресцентър, са отредени 550 хиляди лева. Тази сума най-вероятно ще бъдат увеличени с друго решение на Министерски съвет. 

В гласуваните днес 21 млн. лева не влизат разходите за организацията на изборните секции в чужбина.

За сравнение за провеждането на президентските избори през 2011 г. бяха дадени 35 млн. лева, а за референдума в края на януари - 14 млн. лева.

Подкрепи Economic.bg