Правителството прие актуализацията на бюджета

Предвижда се увеличаване на дефицита с близо 500 млн. лв. и нов дълг от 1 млрд. лв.

Снимка: БГНЕС

Автор: Атанас Христов

На извънредно заседание в понеделник Министерски съвет одобри предложената актуализация на държавния бюджет за 2013 г. Сега предстои Законът за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г. да влезе в парламента, където да бъде разгледан на първо и второ четене. Надеждите на финансовия министър Петър Чобанов са до края на тази седмица да законопроектът да мине на първо четене.

Предлаганите промени в закона за държавния бюджет за 2013 г. предвиждат увеличаване на дефицита с 493.4 млн. лв. (0.6% от прогнозния БВП), с което се променя бюджетната позиция до дефицит от 2% от прогнозния БВП. Увеличената граница на дефицита е в рамките на регламентирания лимит от 2% от БВП и спазва критериите от Маастрихт. При приемането на бюджета за 2013 г. в него беше записан дефицит от 1.1 млрд. лв., или 1.3% от прогнозирания БВП.

"С тези 2% ще останем в кръга от страни от ЕС с толкова нисък дефицит в бюджета", каза на пресконференция след приетата актуализация финансовият министър Петър Чобанов. Той е категоричен, че въпреки възможния допълнителен дълг от 1 млрд. лв. общият размер на дълга не се променя и ще остане на нивата от 14.6 млрд. лв., които са предвидени от правителството на ГЕРБ. Според Чобанов оставената възможност за 1 млрд. лв. нов дълг е заради изчерпани буфери за емитиран на дълг.

Новите очаквания са за неизпълнение на приходите заради оптимистичните допускания по прогнозата за макрорамката на етапа на планиране на бюджета, както и по-ниска събираемост от данъка върху доходите от лихви. Очертаващото се неизпълнение в данъчните приходи за 2013 г. е около 555 млн. лв., а първоначалните оценки бяха за неизпълнение от 980 млн. лв.

Очаква се преизпълнението от неданъчните приходи да е 347.6 млн. лв. Очакват се и малко по-големи приходи от продажба на емисии, стана ясно от думите на Петър Чобанов.

Коментари: 0