Престижно отличие за „Литекс Моторс“ в Шанхай

Българският завод за автомобили от китайската марка бе открит на 22 февруари 2012 г.

132 ~ 1 мин. четене

Българската автомобилна компания „Литекс Моторс“ АД бе наградена от Great Wall като „Най-добър производител извън Китай“. Това стана в рамките на Международното автомобилно изложение, провеждано в китайския град Шанхай. Наградата бе връчена лично от Роджър Ванг, мениджър на Great Wall Motors за Европа.

Българският завод за автомобили от китайската марка бе открит на 22 февруари 2012 г. в село Баховица, Ловешко. Производствените му мощности са изцяло нов и мащабен проект, като основната инвестиция е предимно на българската компания. Изграждането на завода започва с подписването на договор за сътрудничество между „Литекс Моторс” и китайския гигант Great Wall Motor през есента на 2009 г. 

Две години по-късно, през ноември 2011 г. от поточната линия в Баховица излезе и първият автомобил от тестовата серия. С откриването на завода започна и серийното производство на българските автомобили за пазарите в страната и чужбина. Моделната гама на Great Wall включва градските Voleex C10 и C30, пикапа Steed 5 и два SUV-а в лицето на Hober 5 и Hover 6.

Подкрепи Economic.bg