През 2014 г. емисиите на въглероден диоксид ще достигнат 40 млрд. тона

Най-много въглероден диоксид в атмосферата се отделя от Китай, САЩ, ЕС и Индия

През 2014 г. емисиите на въглероден диоксид ще достигнат 40 млрд. тона

През 2014 г. емисиите на въглеродния диоксид в атмосферата - главната причина за глобалното затопляне, продължават да растат и ще достигнат нов рекорд от 40 млрд. тона. „Квотата”, която остава на човечеството, може да бъде изчерпана само от едно поколение. Данните са на учените-участници в „Глобалния въглероден проект”, съобщи БТА, позовавайки се на научното сп. „Нейчър клаймит чейндж”. 

В последния вариант на „Глобалния въглероден бюджет” е посочено, че за да се запази повишаването на средната температура на климатичната система на Земята в рамките на 2 градуса по Целзий (с вероятност от 66%), таванът на всички бъдещи емисии на въглероден диоксид трябва да е 1200 млрд. тона.

При сегашните нива на емисиите обаче тази квота ще бъде изчерпана за 30 години. За да бъде избегнат този сценарий, над 50% от достъпните на човечеството залежи от изкопаеми горива трябва да останат неизползвани. 

През 2014 г. емисиите на въглероден диоксид ще нараснат с 2,5 на сто в сравнение с 2013 година и с 65 на сто в сравнение с 90-те години на миналия век, твърдят експертите. Най-много въглероден диоксид в атмосферата се отделя от Китай, САЩ, Европейския съюз и Индия (58% от глобалните емисии).

Коментари: 0