Президентът oбеща проевропейски служебен кабинет

Излъченото от президента правителство ще има да реформира енергетиката и да размразява еврофондовете

Президентът oбеща проевропейски служебен кабинет
184 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Бъдещото служебно правителство няма да се занимава само с организацията на изборите, но и ще има пакет спешни реформи за реализиране. Това стана ясно днес в Пловдив, където президентът Росен Плевнелиев откри обновения Римски стадион (на снимката).

Държавният глава призна, че ще разчита на бъдещия кабинет за «промени на подхода в енергетиката и дългосрочното планиране по някои сектори, които не търпят отлагане».

По думите му, служебното правителство би могло да има възможността да преговаря с Брюксел и дори да финализира споразумението за партньорство с ЕК до 2014-2020 г. "Имаме нужда да се обърнем към Европейската комисия - да вдигнем нивото на доверие към България, да отпушим замразените еврофондове по две оперативни програми и да ускорим в последните месеци европейсктие фондове".

Според Росен Плевнелиев засега е рано да говорим за имена в служебното правителство и отказа да спомене конкретни кандидатури за министри. Той каза, че екипите са на линия, а бъдещите членове на служебното правителство ще бъдат доста прогресивни. "Хората, които ще излъча, ще бъдат демократи, проевропейци, силни в направленията, които представляват и готови по приоритетите и задачите пред служебното правителство да постигнат прогрес и резултати за нацията", каза още Росен Плевнелиев.

Президентът увери, че екипът му работи усилено по приоритетие и задачите на бъдещия служебен кабинет. "Още веднъж нека да стъпим на принципи, защото не само провеждането на изборите, но има доста други кризи в държавата, които този кабинет ще трябва да решава", категоричен е той.

Росен Плевнелиев даде своята гаранция и за адекватния план на правителството, което «ще отразява по един обективен начин задачите, които имат да се решават в държавата.Той обеща да се обърне към нацията със задачите на служебното правителство в началото на август: "Ако партиите спазят своите обещания, до 5 август трябва да се разпусне парламентът и да се състави служебно правителство".                                            Подкрепи Economic.bg