Президентът връчи мандата на Борисов, той го върна веднага

Росен Плевнелиев призова да се загърби политическата борба и да се вземат спешни мерки за бюджета

Формалност

Президентът връчи мандата на Борисов, той го върна веднага

Снимка: БГНЕС

192 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Президентът Росен Плевнелиев връчи мандата за съставяне на правителството на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който го върна.  "Още днес ще връча мандат на най-голямата парламентарно представена политическа сила – ГЕРБ. Ако те го върнат веднага, утре ще връча мандат на втората парламентарна група – Коалиция за България. Третата парламентарна сила, която ще получи мандат за съставяне на правителство, е ДПС”, уточни президентът.

Минути по-късно Плевнелиев връчи мандат на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който незабавно го върна. В изявлението си президентът бе категоричен, че е необходима актуализация на държавния бюджет и на бюджета на НЗОК.

Президентът призова за размразяване на еврофондовете. „Моля да бъде загърбено политическото противопоставяне и актуализацията да се направи в интерес на пациентите, на общините за ускоряване на еврофондовете, а не на фалиране на бенефициентите по европрограми", заяви държавният глава.

Плевнелиев се изказа и за скорошни мерки във бюджетно-финансовия сектор. „Моля да се актуализира държавният бюджет и за да се направи обективен, не политически, а професионално-експертен обективен прочит на приходите, на разходите, на дълга, на дефицита, на рисковете, които трябва да бъдат компенсирани до края на годината. Необходимо е парламентът да приеме решение, с което да даде възможност служебното правителство да сключва договори за външни заеми, международни договори", посочи още президентът.

Отделно вниамние държавният глава отдели на БНБ. „Важно е също да имаме работеща централна банка. Решаването на тези три въпроса е неотложно, те изискват работещо Народно събрание и надпартийно поведение", завърши изявлението си Росен Плевнелиев.

"Надявам се заедно с политическите сили да извървим конституционната процедура, така че да бъде спазена вече договорената дата за провеждане на изборите – 5 октомври, както и с указ на 6 август да бъде разпуснато 42-то Народно събрание и назначено служебно правителство", обобщи президентът Росен Плевнелиев след консултациите с парламентарните групи.

Подкрепи Economic.bg