При газова криза топлофикациите имат мазут само за 5 дни

Ако прекъсване на газоподаването продължи повече, думата имат политиците, оправда се шефът на Асоциацията на топлофикационните дружества Илия Николаев

Чака ни студ през зимата

При газова криза топлофикациите имат мазут само за 5 дни
Автор: Николай Марченко

Топлофикациите и клиентите им ще бъдат сериозно засегнати при евентуална газова криза. За това алармира пред журналисти председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в България и шеф на борда на Dalkia Varna ("Топлофикация Варна") Илия Николаев (на снимката вдясно)

Коментарът на топменидвъра е относно изказването на вицепремиер по икономически въпроси Екатерина Захариева от вчера за все по-големите заплахи от спиране или намаляване на газоподаването поради конфликта между Русия и Украйна.

Илия Николаев призна, че топлофикационните дружества поддържат резерв, който може да стигне за по-малко от седмица. „Резервното гориво, което топлофикациите са длъжни да поддържаме е за около 5 дни, така че ако кризата продължи повече, ще има спиране на топлофикациите. Оттам нататък имат думата политиците" , повдигна рамене браншовият лидер. 

По думите му, преминаването на алтернативно гориво и без това е специфично за всяко дружество и зависи от това дали ще има предупреждение за подготвяне на схемата: "Ако има такова – превключването може да стане бързо – за едно денонощие".

Според него обаче трудно би могло да се направи сметка колко по-скъпо ще струва на потребителите преминаването на алтернативно гориво, защото схемите на отделните дружества са различни, а цената зависи и от допълнителни технически и логистични характеристики.

По този начин се повтаря скандалната ситуация от началото на 2009 г., когато се оказа, че нито топлофикациите имат достатъчно резерви на мазут, нито в държавния резерв има запаси за евентуално спиране на синьо гориво. Toгава се говореше да се задължат дружествата да поддържат запаси за 14 дни или до един месец, но очевидно позабравената газова криза не доведе до реални действия в тази посока. 

Коментари: 0