Проблемите на Еврозоната няма да подминат Китай

Икономисти са установили, че рецесия във валутния съюз ще свие допълнително икономическия ръст на азиатската държава

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Задълбочаването на дълговата криза в Еврозоната ще забави икономическия ръст на Китай. Това пише China Daily, като се позовава на анализ направен от икономисти в университети в Китай и Сингапур.

Направената прогноза е за 7.68% ръст на Брутния вътрешен продукт през 2012 г. Прогнозите за икономиката на Китай варират по целия свят между 7.% и 8%. За 2013 г. икономистите от двата университета очакват икономическият ръст да достигне 8.93%.

Очакванията са базирани на последните икономически данни за икономиките на САЩ и Еврозоната. В първия случай прогнозите са за 2% ръст през тази и 2.3% през следващата година. Във втория се очаква свиване от 0.3% през 2012 г. и ръст от 0.7% през 2013 г.

"Ако лидерите от Еврозоната се провалят и не постигнат консенсус за справянето с дълговата, и се стигне до свиване на икономиката на валутния съюз с 0.5% през тази и 0.3% през следващата година, то китайската икономика ще отчете ръст от 7.56% през 2012 г. и 8.22% през 2013 г.", се казва в анализа.

"Потенциалната рецесия в Еврозоната през двете години ще нанесе удар на китайския експорт, който ще намалее с 11%.", коментира един от икономистите изготвил доклада.

Те обаче са на мнение, че и дори ръстът да се забави, това няма да е голям удар за Китай, който през последното десетилетие отчита средно увеличение от 10%.

Коментари: 0