Продажбите на дребно в САЩ изненадващо намаляха

Оборотът през март е 418.28 млрд. долара., което е спад от 0.4% на месечна база

136 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Продажбите на дребно в САЩ са намалели с 0.4% за един месец и през март оборотът е достигнал 418.28 млрд. долара. Резултатът изненада анализаторите, които на база ръстът от 1% през февруари, очакваха нивата да се запазят същите през март.

От данните на Министерството на търговията става ясно, че спадът се дължи основно на по-слабите продажби на бензин. Разходите за бензин отбелязват понижение от 2.2% през март, като без тях, продажбите на дребно в САЩ се понижават с 0.2%.

Продажбите на дребно без тези на автомобили и части за тях, се понижават през март също с 0.4% след повишение с 1% през февруари и при прогнози за 0%.

Междувременно бяха публикувани и данните за производствените цени в САЩ, като през март те се понижават на месечна база с 0.6% след повишение с 0.7% през февруари. Прогнозите бяха за понижение с 0.2%. Основната причина за понижението на производствените цени е спад в цените на бензина и горивата.

Данните за производствените цени потвърждават липсата на инфлационен натиск в САЩ, което би позволи Фед да продължи с програмата за покупки на американски ценни книжа за 85 млрд. долара на месец.

Подкрепи Economic.bg