Производител и дистрибутори на олио отнесоха глоба заради картел

Общата санкция е 95 352 лв.

932 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Производителят на олио "Бисер Олива" АД и дистрибуторите "Велизара 2000" ЕООД, "М.М. Малешков" ЕООД , "Загора 2000" ООД и "Фамилекс" ООД бяха глобени с общо 95 352 лв. от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която е установила картелно споразумение между дружествата. Проверка на антимонополното ведомство е показала, че споменатите компании са били в забранено вертикално споразумение, чиято цел е била предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на пазара на бутилирано слънчогледово олио посредством пряко или косвено определяне на цени за препродажба.

КЗК глоби "Бисер Олива" с 51 432 лв., "Велизара 2000" с 10 044 лв., "Фамилекс" с 10 681 лв., "М.М. Малешков" с 14 730 лв. и "Загора 2000" с 8 465 лв.

Производството срещу дружествата е образувано след секторен анализ на конкурентната среда на двата взаимосвързани пазара за производство и търговия с маслодаен слънчоглед и слънчогледово олио на националния пазар. Проучвано е определянето на цени за препродажба на олио съгласно условията в договорите между производителя "Бисер Олива" и споменатите дистрибутори.

Механизмът за определяне на цени за препродажба на бутилирано слънчогледово олио от страна на "Бисер Олива" АД предвижда спазване на определена от доставчика препродажна цена чрез фиксирани отстъпки за дистрибуторите и техните поддистрибутори на едро и на дребно. Допълнителен елемент е постигането на контрол при ценообразуването по веригата на реализация на продукта от дистрибуторите на едро, страни в производството, до дистрибуторите на дребно и постигане на определена крайна цена в магазинната мрежа.

Непосредственият ефект от този механизъм е елиминирането на ценовата конкуренция между дистрибуторите на производителя, между поддистрибуторите, а и косвено повлияване на крайната цена към потребителите, заключва КЗК.

Подкрепи Economic.bg